top of page

Aanbevolen boeken & literatuur

Bijgewerkt op: 28 mrt.

Op deze pagina vind je een overzicht van literatuur/boeken die je wellicht kunnen helpen op de weg naar herstel van je verslaving. Zeker ook zo nuttig en leerzaam voor de naasten van verslaafden! De boeken staan in willekeurige volgorde en ik voeg er nu en nieuwe aan toe. Het gaat om fictie (romans over verslaving) Studieboeken en zelf hulp literatuur. Soms in het Engels, soms in het Nederlands, verkrijgbaar bij Bol of Amazon, of soms ook de beter gesorteerd boekwinkel.

1."Drunkard, A Hard Drinking Life", door Neil Steinberg. Het waargebeurde verhaal van een nog functionerende alcoholist. Eigenlijk lijkt er niet zoveel mis in het het leven van deze journalist tot het moment dat zijn twee werelden botsen. Aan de ene kan zijn huiselijk bestaan en aan de andere kan zijn door de jaren heen versterkte drinkpatroon. Heel herkenbaar voor de meeste alcoholisten en hun familie leden. Verreweg de meeste verslavingen ontwikkelen zich op deze manier. Niet je historie veroorzaakt je verslaving maar je verslaving beinvloed je historie.


Ook van deze schrijver; "Out of the Wreck", een mooi historisch overzicht van verslaving en herstel in de (wereld) literatuur. Samen geschreven met Sara Bader.


2."Dry, a memoir" door Augusten Burroughs

(geen familie van William). Aangrijpende en humorvolle beschrijving van zijn strijd met Alcohol en verslaving. Speelt zich voor een deel af in het onvolprezen "Proud" (= Pride Institute) een bijzonder (goed) behandelcentrum voor LHBTI'ers in Minnesota (VS) Waarom hebben we dat eigenlijk niet in Nederland?
4."Moby Dick", Herman Melville

Verslaving is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je de titel ziet van deze klassieker, de roman van Herman Melville uit 1851. Het verhaal van een maniakale obsessie van kapitein Ahab om de witte walvis te vinden en te doden. Maar veel (herstellende) verslaafden en hun naasten zullen de paralellen vast goed herkennen. Het gevecht tussen Ahab en Moby (de walvis) leidt tot een obsessie en een verlangen naar wraak wat zich eigenlijk alleen maar laat omschrijven als verslaving. Het kost hem uiteindelijk zijn leven en heeft zijn effect op de levens van mensen (bemanning) om hem heen. Een roman over obsessie, controle verlies en wraak. Dat laatste, wraak of wrok is vaak een drijfveer voor veel verslaafden, ook wel omschreven als de gifbeker die je een ander toewenst maar ondertussen zelf langzaam leegdrinkt.
Een forse pil om te lezen en barok taalgebruik maar er is natuurlijk ook de film uit 1956 met Gregory Peck of de miniserie uit 1998 met Patrick Stewart en voor de striplezer de Donald Duck versie uit 2020!

Veel lees of kijkplezier.


5."The Lost Weekend", Charles Jackson.

Vergeet even alle recente publicaties, boekjes en "confessionals" als het gaat om de vernietigende invloed van alcohol en drugs op de verslaafde medemens.

Zelden wordt het zo goed beschreven als in het uit 1944 daterende en tijdloze "The Lost Weekend" van Charles R. Jackson. Voor alle psychologen, psychiaters en hulpverleners in de verslavingszorg die willen leren begrijpen waarom stoppen met drinken of gebruiken een bijna onmogelijke opgave is. En waarom een verslaafde maar terug blijft vallen. Natuurlijk is er ook de film uit 1947 die -hoe kan het ook anders in die tijd- beter afloopt.

6."The Recovering" van Leslie Jamison

Een heel leesbaar en leerzaam boek over de "bumpy road" naar herstel. Mooie verwijzingen ook naar de "klassiekers" in de wereldliteratuur op het gebied van alcohol en drugs. Een aanrader.
7."Writing the Big Book" William H. Schaberg

In ieder geval verplichte kost voor alle behandelaren die met het Minnesota Model en de twaalf stappen werken. Eerlijk en onthullend maar ook erg omvangrijk. Maar goed wanneer je niet meer drinkt houd je ook voldoende tijd over. Geen mythe en geen onzin, gewoon het verhaal van de wordingsgeschiedenis van de A.A. en het "Big Book"


8."De Schopenhauer Kuur" Irvin Yalom,

Fictie, geschreven door de de Amerikaanse psychiater Irvin Yalom die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van groepstherapie. In zijn romans verwerkt hij zijn jarenlange ervaring. De Schopenhauer kuur laat naast het boeiende verhaal zien hoe een "encounter groep" werkt en hoe vormend en helend dit kan zijn. Psychiatrie zonder diagnoses, één van zijn uitgangspunten is dat je psychische klachten vooral veroorzaakt worden door de manier waarop je je verhoudt tot de mensen in je omgeving.
Voor degenen die benieuwd zijn naar zijn wetenschappelijke werk is er ook nog; The Theory and Practice of Group Psychotherapy geschreven samen met Molyn Leszcz, overigens ook weer uiterst leesbaar.

9."The Essence of Twelve Step Recovery, Damian McElrath

Een beknopte en heldere uiteenzetting van de werking van de twaalf stappen. Daarnaast geeft de schrijver een mooie en bruikbare onderverdeling van de fases die je in je herstel tegenkomt. Damian was tot op hoge leeftijd spiritueel counselor bij Hazelden in Minnesota. Bijzonder is dat hij ook nog de beginfase, de jaren '50 van de vorige eeuw daar heeft meegemaakt, de opbouwfase. Een man van "Less is More" geen goeroe, geen mystificatie gewoon eerlijk en helder. Ik ben blij dat ik hem daar nog heb mogen ontmoeten.10."Onder de Vulkaan" (Under the Vulcano) Malcolm Lowry.

Allerzielen, Mexico, 1939, een roman over relaties, dronkenschap, destructie en delirium. Lowry geeft een niets verhullende inkijk in de hel die verslaving feitelijk is. Deels autobiografisch. Moeilijk te lezen als je net gestopt bent met drinken. Verfilmd in 1984 door John Huston met Albert Finney en Jacqeline Bisset in de hoofdrollen (naast Mezcal) Voor de liefhebber is er als toegift nog: "Inside the Volcano: My Life with Malcolm Lowry", door Jan Gabrial, zijn toenmalige echtgenoot.
11. "Jesus' Son", door Denis Johnson.

Een verzameling korte verhalen over belevenissen van verschillende "addicts" in een onherbergzaam deel van de VS . De titel is ontleend aan "Heroin" van de Velvet Underground. De verhalen nemen je mee in de chaotische wereld van de verslaafde mens. Drugsgebruik, misdaad en moord. Fascinerend, intrigerend en rauw neergezet. Ook op een mooie manier verfilmd (1999) door Alison Maclean, die van de afzonderlijke verhalen een eenheid wist te smeden. Met onder andere Dennis Hopper.


12. "Waarom veranderen (meestal) mislukt", Martin Appelo

Martin Appelo, GZ psycholoog en gedragstherapeut legt op basis van wetenschappelijk onderzoek uit waarom veranderen zo moeilijk is en meestal mislukt. Hij biedt hoop door aan te geven wat er voor nodig is om het wel voor elkaar te krijgen. Daarvoor heeft hij een formule ontwikkeld die je hiervoor kunt inzetten.


13. "Addictive Thinking" door Abraham J. Twerski

Erg belangrijk voor het bereiken van een blijvend herstel is het begrijpen van de denkprocessen en patronen van verslaving. Hier is een herziene editie van een klassieker die zich bezighoudt met de gecompliceerde en tegenstrijdige denkpatronen van verslaving, met daarnaast uitgebreide informatie over depressie en affectieve stoornissen.

14. "The Addictive Personality", Graig Nakken.

Een heldere beschrijvinging en verklaring van hoe de verslaafde persoonlijkheid en het verslaafde denken werkt. Het helpt je begrijpen waarom de verslaafde doet wat hij doet. Voor een naaste lijkt verslaafd gedrag vaak onbegrijpelijk. Dit boek legt duidelijk uit waarom verslaafden doen en doen en voelen en zeggen wat ze doen.

15. "Leef je eigen leven", Melody Beatty

Erg verhelderend voor mensen die veel omgaan of samenleven met verslaafden. Voel jij je verantwoordelijk voor de ander voor zijn gevoelens, zijn behoeften, zijn welzijn en zijn leven dat jij aan jezelf niet meer toekomt? - Voel jij je schuldig, angstig en overmatig bezorgd wanneer de ander een probleem heeft? - Voel jij je geroepen, gedwongen bijna, om het probleem van de ander op te lossen? - Vind jij jezelf ego stisch wanneer jij iets voor jezelf doet in plaats van voor de ander? Veel mensen delen hun leven met iemand die in de problemen is geraakt door criminaliteit, seks, alcohol, drugs, gokken, eten, werk of psychische oorzaken. In die situatie vraagt de ander heel veel aandacht en moet je jezelf wegcijferen. Het gevolg is dat je k afhankelijk wordt en daardoor zelf in de problemen raakt. Om de weg naar jezelf terug te vinden heeft Melody Beattie een inspirerend en hoopgevend boek geschreven. Leef je eigen leven laat zien hoe deze situaties ontstaan, waarom mensen dan een afhankelijk gedrag gaan vertonen en hoe dat je leven gaat bepalen. Melody Beattie geeft stap voor stap aan hoe je je zelfvertrouwen kunt herstellen om van daaruit weer richting aan je eigen leven te geven.


16."Not God" door Ernest Kurtz

Een heel complete geschiedenis van de A.A. Not God bevat anekdotes en fragmenten uit de dagboeken, correspondentie en memoires van vroege A.A. leden. Een fascinerend, snel en gezaghebbend verslag van de ontdekking en ontwikkeling van het programma en de gemeenschap die we tegenwoordig kennen als Anonieme Alcoholisten. De titel refereert al meteen aan de connectie van het 12 stappen programma met een Hogere Macht, of God zoals je wilt. De uiteindelijke boodschap is dat je dat zelf niet bent, God. (Veel verslaafden zien zichzelf als middelpunt van het Universum)

17.Love First: A Family's Guide to Intervention, door Jeff en Debra Jay

Een duidelijke en vooral liefdevolle handleiding om tot een effectieve interventie te komen. Het antwoord op de vraag: "Hoe krijg ik mijn naaste, vriend of partner in behandeling voor zijn verslaving?" Vergeet even de methodieken die je in programma's als "Verslaafd" gebruikt, of beter gezegd misbruikt ziet worden. Jeff en Debra nemen je stap voor stap mee in het proces en geven veel praktische suggesties en achtergrond informatie die je kunnen helpen en steunen om tot een liefdevolle "carefrontation" te komen. Wel in het Engels maar gemakkelijk te lezen.

(H)echt niet gaat niet specifiek over verslaving, het legt wel uit waarom mensen met hechtingsproblematiek meer vatbaar zijn voor verslaving en middelengebruik. Appelo geeft in dit goed leesbare boek, ook voor niet ingewijden in de psychologie aan dat een hechtingshandicap -net als verslaving- op zich niet te verhelpen is maar dat je deze moet accepteren. Je moet er rekening mee gaan houden en je er naar gaan gedragen. Je moet er mee leren leven en omgaan. Daarvoor beschrijft hij ook nuttige methodieken die je eenvoudig in je eigen leven kunt toepassen. Een methodiek die erg goed binnen de filosofie van de twaalf stappen past.

Voor iedereen die twijfelt aan de wetenschappelijke onderbouwing van de twaalf stappen methodiek is dit een heel bruikbaar overzicht van de vele onderzoeken die er naar zijn gedaan. Wat helpt wel, en wat helpt niet? Wat kunnen we er van leren? Wat opvallend is dat heel vaak blijkt dat hoe meer energie je in je herstel steekt, hoe groter je kans is op langdurige abstinentie. Acceptatie en overgave aan je probleem, ziekte, helpt enorm bij het vinden van herstel .


Zorg voor en behandeling van een verslaving is niet altijd een succesverhaal. Joey's Song

is het aangrijpende verhaal van een opstandige verslaafde en de moeder die hem niet opgeeft. Ze realiseert zich uiteindelijk dat het meer pijn doet om vast te houden dan om los te laten, en dat loslaten niet hetzelfde is als opgeven.

21. How it worked, The story of Clarence H Snyder and the early days of Alcoholics, door Mitchell K.

Interressant boek over de begindagen van A.A. In de epiloog wordt gewaarschuwd voor de "verwatering" van AA , veroorzaakt door de 'behandelingsindustrie' die probeert te profiteren van de ellende van actieve cerslaafden .

Gewoon een erg praktisch boekje met meer dan 50 praktische tips om clean en nuchter te worden of te blijven . Wel in het Engels maar heel gemakkelijk te lezen en toe te passen. "No Nonsense" , voel je je niet goed als je net gestopt bent met middelen, zit het allemaal even tegen? "Fuck your Feelings!" volgens de schrijfster, je gevoelens willen dat je weer terugvalt. ( in gebruik)


23. Narcotics Anonymous

Het "Hand" boek van Narcotics Anonymous werd voor het eerst gepubliceerd in 1983 en werd in 2009 herzien om nieuwe persoonlijke verhalen op te nemen in de zesde editie. “Ons Programma” bevat tien hoofdstukken waarin de N.A. Fellowship en hun herstelprogramma van verslaving worden uitgelegd. “Our Members Share” bevat persoonlijke verhalen van N.A.-leden over de hele wereld. Het gemakkelijkst te verkrijgen door een N.A. meeting te bezoeken en er daar eentje aan te schaffen of klik op de afbeelding om doorgelinkt te worden naar de webshop van N.A.

24. "Big Book" van A.A. de Anonieme Alcoholisten.

Natuurlijk mag deze niet ontbreken, een boek waarmee het -ook voor mij- allemaal begon, het herstel van mijn alcoholverslaving. De oorspronkelijke titel van dit boek is Alcoholics Anonymous. De gemeenschap van Anonieme Alcoholisten heeft haar naam er aan ontleend. Het grote boek van de Anonieme Alcoholisten is geschreven en gebaseerd op de ervaringen van de eerste A.A. leden. Te boek gesteld door Bill W. en de zijnen. De kern van het A.A.-herstelprogramma is te vinden in de hoofdstukken 5 t/m 7. Hierin worden concrete suggesties gedaan hoe te werken aan de Twaalf Stappen. Het Big Book, zoals het ook wel wordt genoemd, ligt aan de basis van alle anonieme twaalfstappenprogramma’s die er bestaan. Te bestellen via AA Nederland, klik op het boek voor de link!

25. Almost Alcoholic, door Robert Doyle en Joseph Nowinski

Twijfel je of je zelf, of je naaste een alcohol probleem heeft. Dan is dit een erg leerzaam en nuttig boek om te lezen. Ontwikkel strategieën om je alcoholinname te beteugelen en meet je voortgang met deze praktische gids. Voorkom dat je (nog) verder in de problemen raakt.


26. The Red Road to Wellbriety.

A.A. of N.A. vanuit een ander perspectief. Geestverruimend zou je bijna kunnen zeggen :-) wanneer je dit "Native" perspectief op de filosofie en het gedachtengoed van de Anonieme Alcoholisten leest. Vooral de andere kijk op spiritualiteit is verhelderend en mooi. Het maakt het begrip "Hogere macht" wellicht beter verteerbaar en biedt een mooie inkijk in een andere, authentieke cultuur. Zeker de moeite van het lezen waard!

Alleen in het Engels verkrijgbaar, wat lastig te bestellen. Mocht je interesse hebben dan mag je me altijd mailen.
27. Love Worth Making, door Stephen Snyder.

Geen boek wat direct over verslaving gaat, wel over relaties, liefde en seks.

Liefde en het hebben seks hebben vaak erg te lijden onder het gebruik van middelen. Iemand de lijdt aan de ziekte verslaving heeft vooral een relatie met een middel en zichzelf en vindt initimiteit zonder middelen vaak erg eng en weert zich zonder vaak geen raad. Dit uiterst leesbare boek geeft je een duidelijk beeld van wat er allemaal kan spelen in langlopende relaties en hoe je dat kan overkomen. It should be easy, if it's not, you're doing it wrong!

28. "Drop The Rock" door Bill P., Todd W. en Sara S. & "Drop the Rock, the Ripple Effect" door Fred H.

Twee boekjes over hetzelfde onderwerp

Bij het doorlopen van de twaalf stappen komt het vaak voor dat men vastloopt bij de stappen 6 en 7. De stappen waarbij je daadwerkelijk aan de slag gaat met doorvoeren van de veranderingen in je leven. Werken aan je karakter trekken, de "defects" vastgesteld bij stap 4 die er telkens weer voor zorgen dat je terugkeert naar je verslaving of verslavingsgedrag.

Rancune. Angst. Zelfmedelijden. Onverdraagzaamheid. Woede. Zoals Bill P. uitlegt, zijn dit de “stenen” die het herstel kunnen doen mislukken – of op zijn minst verdere vooruitgang kunnen blokkeren. Gebaseerd op de principes achter stap zes en zeven, combineert Drop the Rock persoonlijke verhalen, praktisch advies en krachtige inzichten om lezers vooruit te helpen in herstel. De tweede editie bevat aanvullende verhalen en een referentiegedeelte.


The Ripple Effect beschrijft hoe je op een praktische manier met de 10e stap van het programma op dagelijkse basis kunt gebruiken om jezelf blijvend te veranderen.


29. Thinking Fast and Slow ( Ons feilbare denken) door Daniel Kahneman.

De Israëlisch-Amerikaanse psycholoog, bestsellerauteur en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is onlangs 90-jarige leeftijd overleden.Hij is vooral beroemd geworden door zijn onderzoek naar het menselijk oordeel en besluitvorming, een theorie die ik graag integreer in mijn verslavings behandelingen. Want is niet juist een verslaafde vaak kampioen geworden in het nemen van de foute beslissingen? Hoe vaak zegt een cliënt niet al na twee weken behandeling; "Ik heb een knop omgezet, het zien van alcohol en dat anderen wel drinken doet me niets!" Kahneman legt uit waarom we ons zelf daarin grenzeloos overschatten. Geen specifieke verslavingsliteratuur, wel verhelderend omdat hij goed uitlegt hoe besluitvorming tot stand komt.277 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page